Interview: eerlijke stof voor heerlijke ergobaby

18-07-2017

Hebt u zich weleens afgevraagd hoe zo'n Ergobaby draagzak of inbakerdoek wordt gemaakt? Waar en met welke grondstoffen gebeurt dat? Wat betekent fairtrade voor Ergobaby? En wie garandeert dat alles volgens plan verloopt? Het antwoord op die laatste vraag is een makkie: daar zorgt Yassin Deo voor. Hij is de Production & Sourcing Supervisor. Een functie die weleens spannend, opwindend en stresserend kan zijn. Ergobaby produceert immers wereldwijd. En de geringste onregelmatigheid kan grote problemen opleveren.

Yassin is dus wel de juiste man die alles weet over het ontstaan van Ergobaby-producten. En precies daarom willen wij hem alle verdere vragen zelf laten beantwoorden. Want wie zou er méér weten dan de specialist zelf? Niemand, zo bleek. Want na het volgende interessante interview zijn ook wij een tikje wijzer geworden. Waarvoor beste dank, Yassin.

Wie ben je en wat is je taak bij Ergobaby?

Ik ben Yassin Deo en verantwoordelijk voor productie en leveranties.

Waar ben je momenteel mee bezig?

De laatste tijd ben ik vooral actief als projectmanager voor onze nieuwe ontwerpen en productontwikkelingen.

Hoe ben je bij de grote Ergobaby-familie aanbeland?

Ik had het geluk dat Vanessa Van Bui, Vicepresident Leverantieketen mij geschikt vond en aangeworven heeft.

Wat vind jijzelf zo geweldig aan Ergobaby-producten?

Het is heel tof dat wij producten ontwikkelen die niet alleen praktisch zijn maar ook bijdragen tot een innige, diepere familieband.

Wat is jouw lievelingsproduct, en waarom?

Zonder enige twijfel de Ergobaby Swaddler. Toen ik bij Ergobaby kwam werken, amper 25 jaar jong en zonder kinderen, had ik geen flauw benul van een Swaddler. Laat staan waarvoor die zou kunnen dienen. Pas toen ik zelf merkte hoe lekkerzacht baby's zich erin voelen en als bij toverslag meteen inslapen, ben ik een grote fan van de Ergobaby Swaddler geworden.

Hoe ontstaat een Ergobaby-product, zoals bijvoorbeeld een Swaddler?

Onze producten zijn het resultaat van gemeenschappelijke, wereldwijde inspanningen! Een eerste belangrijke fase in het ontstaansproces is de logistieke coördinatie van de grondstoffen, zodat deze op het juiste moment voor de productie beschikbaar zijn. De volgende fase is de proefproductie. In deze proeffase stellen wij het procesverloop in massaproductie vast. Alleen zó kunnen wij garanderen dat er op het einde van het productieproces een kwalitatief onberispelijk product ontstaat.

Vertel eens wat meer over de allereerste en de laatste productiefase?

In de eerste fase wordt de stof op maat gesneden. Daartoe worden de stoffen metershoog op elkaar gelegd. Vervolgens wordt er een gedigitaliseerd snijpatroon over de stoffen gelegd. Je kunt dit vergelijken met één puzzelstuk dat pas met vele andere stukken een geheel vormt: de babydraagdoek/inbakerdoek.

De lagen stof worden dan door een uiterst fijn en nauwkeurig mes doorgesneden. Echt fantastisch om te zien hoe zoveel lagen stof in één enkele snijbeweging op maat worden gesneden.

De laatste fase van zo'n productie is dan de kwaliteitscontrole. Enkel zó kunnen wij garanderen dat het eindproduct in alle opzichten correct is qua functionaliteit, veiligheid en uitzicht.

Waar en in welke arbeidsomstandigheden worden de Ergobaby-producten gemaakt?

Onze producten worden in Vietnam en India gefabriceerd. Daartoe werken wij samen met twee partnerfirma's die de veiligheid en het welzijn van de werknemers hoog in het vaandel dragen. Elke fabriek is de absolute top! Ik kan absoluut bevestigen dat wij twee leveranciers hebben gevonden die de arbeidsvoorwaarden van hun werknemers de hoogste voorrang geven. En daarnaast ook nog de lokale gemeenschap ondersteunen.

Wordt dat regelmatig gecontroleerd?

Elke productie-eenheid hanteert de hoogste gecertificeerde kwaliteitsnorm. Er zijn regelmatig officiële controles door erkende organisaties en onafhankelijke derden.

Wat is de grootste uitdaging in de productie?

De uitgestippelde termijn- en berekeningsplanning strikt in acht nemen. De uitdagingen op het gebied van ontwerp en inkoop kunnen we normaliter snel meester worden dankzij de goede samenwerking tussen Ergobaby en de leveranciers. Dé grote uitdaging op dit punt is alle kosten en termijnen binnen de projectgrenzen te houden. Vooral wanneer er onverwachte dingen gebeuren. Tijdens een productieproces moet je deze risico's altijd vooraf bestuderen en incalculeren. Alleen zó kunnen plotselinge obstakels overwonnen worden.

Wat gevoel geeft dat, uiteindelijk het nieuwe product in handen te hebben?

Dàt is het moment van voltooiing en tevredenheid. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoeveel mondiale samenwerking er achter zo'n productie steekt. Het mooiste moment voor mijzelf is telkens weer te zien hoe onze mooie producten in het dagdagelijkse leven een nuttige en innige bestemming vinden.